Przystanek Zdrowie
Tematem kolejnego spotkania realizowanego w ramach programu Szkolnego Koła Profesjonalnej Obsługi Gościa pod hasłem Przystanek Zdrowie było „Zdrowe odżywianie w szkole, czyli co zabrać na drugie śniadanie”. Zajęcia warsztatowe poprowadziła pani Oksana Marczak koordynator programu „Wkręceni w Zdrowie” z Rzeszowa. Drugie śniadanie nie musi być nudne. Często zamiast wartościowego śniadania zajadamy się drożdżówką słodyczami czy fast foodami.
Słodycze, batony, czipsy nie są produktami które zaspakajają potrzeby żywieniowe o tym przekonywała nas pani Oksana podczas prezentacji.
Około 30% młodzieży nie je w szkole posiłku, co odbija się na poziomie energii, koncentracji i wynikach w nauce. Podczas pracy jaką wykonuje się w ciągu dnia przebywając w szkole podczas zajęć szkolnych mózg zużywa duże ilości energii, którą trzeba uzupełnić jedząc pożywne posiłki.
Jak je przygotować i jak dobrać surowce podpowiedziała nam również p. Oksana.
Po prezentacji w żywej dyskusji pojawiły się pytania co zamiast słodyczy czym zastąpić fast foody, jak przygotować zdrowe czipsy. Wszyscy zadający pytania otrzymywali wyczerpujące odpowiedzi od przedstawicielki programu „Wkręceni w Zdrowie”.
Poruszony został też bardzo ważny temat dotyczący energetyków tak często spożywanych przez młodzież, jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie zostało zaprezentowane na prezentacji.
Przyszli pracownicy branży gastronomiczno-hotelarskiej mogli pogłębić swoje wiadomości z zakresu przygotowywania posiłków w taki sposób aby zachować jak największą wartość odżywczą czyli techniki sporządzania i jakie wybrać obróbki cieplne.
Na koniec prelegentka zaproponowała przygotowanie zdrowego napoju na bazie owoców i warzyw.
W roli głównej szpinak, jabłko, pomarańcza banan.
Przygotowany napój każdy uczestnik warsztatów mógł zdegustować posmakować i ocenić.
Z zadowolonych twarzy, na których pojawił się uśmiech można wnioskować, że bardzo wszystkim smakował.