Karp nie tylko na wigilię - warsztaty kulinarne z profesjonalistą

 Zespół Szkół Zawodowych w Pustkowie –Osiedlu od lat współpracuje z mistrzami sztuki kulinarnej barmanami, baristami oraz właścicielami hoteli i zakładów gastronomicznych. Każde spotkanie naszych uczniów z profesjonalistami pozwala poszerzyć wiedzę teoretyczną i wykorzystać ją praktycznie w sposób oczekiwany przez potencjalnych pracodawców.

 W dniu 18 XI 2016r Szkolne Koło Profesjonalnej Obsługi Gości zorganizowało warsztaty kulinarne z karpiem w roli głównej. Zajęcia poprowadził pan Ryszard Mytych z gospodarstwa rybnego w Kolbuszowej. Na czterogodzinnych zajęciach warsztatowych uczniowie zobaczyli oraz aktywnie uczestniczyli w obróbce wstępnej karpia w wykonaniu profesjonalisty. Po przeprowadzeniu oceny świeżości, filetowaniu została przeprowadzona obróbka cieplna karpia również pod fachowym okiem Pana Ryszarda. Specjalnie z okazji warsztatów z rybą Ryszard Mytych przygotował przepisy kulinarne na karpia duszonego i smażonego. Podczas obróbki cieplnej asystowali nasi uczniowie. Wszyscy nie mogliśmy się doczekać efektu finalnego, w pracowni unosił się niesamowity zapach karpia. Uczestnicy warsztatów byli zachwyceni smakiem karpia, ale również tym, że ryba ta jest dostępna i łatwa do przyrządzenia. Nadaje się do smażenia, duszenia, gotowania, grillowania a przecież coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy , ryba ta jest godna polecenia. Punktem kulminacyjnym warsztatów była degustacja przygotowanych potraw i nie trudno było zauważyć, że zarówno karp duszony i smażony znikał z talerzy w całości. Zatem zachęcamy do eksperymentowania z karpiem, który wciąż niestety gości tylko na naszych wigilijnych stołach a przecież tak smaczna ryba powinna gościć w kuchni nie tylko przy okazji świąt, ale przez cały rok.

 Karpia na zajęcia udostępnił oraz profesjonalną wiedzą na temat hodowli karpia podzielił się z nami Pan RYSZARD MYTYCH z Przedsiębiorstwa Przemysłowo Handlowo Usługowego „KARP” Sp. z o.o. z Kolbuszowej, za które składamy serdeczne podziękowanie.

b_150_100_16777215_00_images_r1.jpg

b_150_100_16777215_00_images_r2.jpg

b_150_100_16777215_00_images_r3.jpg

b_150_100_16777215_00_images_r4.jpg

b_150_100_16777215_00_images_r5.jpg

b_150_100_16777215_00_images_r6.jpg

b_150_100_16777215_00_images_r7.jpg

b_150_100_16777215_00_images_r8.jpg

b_150_100_16777215_00_images_r9.jpg

b_150_100_16777215_00_images_r10.jpg

b_150_100_16777215_00_images_r11.jpg

b_150_100_16777215_00_images_r12.jpg