Technik żywienia i usług gastronomicznych

b_150_100_16777215_00_images_strona_gastro3.JPGW Zespole Szkół Zawodowych wspaniale prosperuje od 1986 roku kierunek technikum żywienia. Początkowo było to technikum żywienia, specjalność żywienie zbiorowe. Następnie nazwa jego brzmiała: technikum żywienia i gospodarstwa domowego. W chwili obecnej nosi ono nazwę: technikum żywienia i usług gastronomicznych.

W związku ze specyfiką jakże zawsze aktualnego technikum, posiadamy stosowaną bazę. Pracujemy w zmodernizowanej i dostosowanej do wymagań HACCP pracowni gastronomicznej. Posiadamy odpowiedni sprzęt, narzędzia pracy, bankietową bieliznę stołową oraz elegancką zastawę stołową, którą wykorzystujemy do przygotowania stołów szwedzkich i bankietowych dla wielu instytucji na terenie powiatu dębickiego.

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:

  • HGT.02. / Przygotowanie i wydawanie dań.

    HGT.12 / Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Kształcimy młodzież kreatywną, asertywną, o dużej wrażliwości sensorycznej oraz z poczuciem wykwintnego gustu kulinarnego. W dobie dużego bezrobocia b_150_100_16777215_00_images_strona_gastro1.JPGwłaśnie uczniowie tego kierunku najczęściej są zatrudniani. Absolwenci mogą podjąć prace w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary itp.), instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale), organizacjach ochrony konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym, indywidualnych i zbiorowych gospodarstwach domowych (domy opieki społecznej, domy dziecka,internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, itp.). Jak również absolwenci mogą kontynuować naukę na uczelniach wyższych.

 

Dlaczego warto uczyć się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych: 

  • uczeń po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu z przygotowania zawodowego otrzymuje tytuł technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z dokumentem honorowanym w Unii Europejskiej,
  • uczeń ma możliwość uczestniczenia w zajęciach (wykłady, ćwiczenia, pokazy) w ramach współpracy podjętej przez szkołę z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie,
  • uczeń ma możliwość poszerzać zdobytą wiedzę na wycieczkach przedmiotowych w zakładach gastronomicznych,
  • uczeń ma możliwość wyjazdu na praktykę zagraniczną absolwent może podjąć pracę w: zakładach żywienia zbiorowego takich jak przedszkola, stołówki, bary, restauracje , szpitale, sanatoria, domy wczasowe jako technik żywienia, dietetyk, instruktor gospodarstwa domowego, pracownik domowej opieki społecznej, kontroler jakości wyrobów, zaopatrzeniowiec,
  • absolwent może kontynuować naukę na uczelniach wyższych np.:
    • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie – Wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz Wydział Dietetyki;
    • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Dietetyka, Towaroznawstwo, Technologia Żywności i Żywienia Człowieka;
    • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania (WSIZ) w Rzeszowie – Dietetyka Współczesna;
    • Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Lublinie – Dietetyka, Dietoterapia, Żywienie w sporcie, Żywienie zbiorowe, Planowanie Żywienia itp.,
  • absolwent dzięki zdobytym umiejętnością praktycznym i wiedzy może prowadzić własna działalność gastronomiczną.

 

 

Dlaczego ten kierunek?

Zapytaliśmy uczniów co sądzą dziś o wyborze tej klasy:

Wybrałem tą szkołę, ponieważ spodobała mi się oferta edukacyjna na kierunku technik żywienia i gospodarstwa domowego. W szkole panuje sympatyczna atmosfera i mam tu dużo znajomych więc to był argument , by wybrać tą szkołę. Jestem z niej bardzo zadowolony i wszystkim polecam tą szkołę.

Dawid kl. 3 TŻ

Wybrałam tę szkołę, ponieważ słyszałam od znajomych same dobre opinie. Po kierunku technik żywienia mam szansę robić dużo ciekawych i ważnych rzeczy. Interesuje mnie ten kierunek.

Marta

 Wybrałem tę szkołę, ponieważ uczęszcza tutaj bardzo wielu moich znajomych, którzy polecili mi tę szkołę, ze względu na sympatyczną atmosferę w tej szkole.

Paweł Śliwa klasa I TŻ

Zespół Szkół Zawodowych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Pustkowie Osiedlu wybrałyśmy dlatego, że bardzo zaciekawił nas kierunek technik żywienia i gospodarstwa domowego. Od koleżanek i kolegów uczęszczających już o tek szkoły dowiedziałyśmy się, że na lekcjach można nauczyć się gotować oraz tego, jak należy się odzywać, układać diety i uczyć zdrowego trybu życia. Szkoła ta jest bardzo przyjazna i wszyscy się tutaj znają. Nauczyciele są wyrozumiali, skłonni do pomocy i bardzo mili. Dzięki tej szkole zaczęłyśmy się rozwijać oraz odkryłyśmy swoje zdolności, które pogłębiamy przez naukę i praktyki.

Uczennice z klasy IV TŻ

Wybrałam kierunek "Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego" dlatego,że podoba mi się i jest to kierunek z przyszłością. Można zostać kucharzem/kucharką a jeśli ktoś nie umie gotować będzie miał okazję się tego nauczyć. Co mi się podoba w szkole? To,ż e prawdopodobnie będzie muzyka na przerwach, organizowanie praktyk w sposób pomysłowy przez Dyrektora, miła atmosfera.

Marzena Bystrek kl 2 TŻ

Wybrałem kierunek technik żywienia i jestem bardzo zadowolony, ponieważ nauczyciele poważnie i profesjonalnie przygotowują nas do pracy w gastronomii. Szkoła jest mała i panuje tu niemal rodzinna atmosfera. Nauczyciele odpowiedzialnie podchodzą do swojej pracy i przygotowują nas do matury i egzaminu z przygotowania zawodowego. Razem z kolegami jesteśmy zadowoleni z wyboru tego kierunku w szkole w Pustkowie.

Dawid Puzia i Damian Kondrat z III Tż

 

b_150_100_16777215_00_images_strona_gastro2.JPG b_150_100_16777215_00_images_strona_gastro4.JPG  b_150_100_16777215_00_images_strona_gastro5.JPG  b_150_100_16777215_00_images_strona_gastro6.JPG