Technikum hotelarskie

b_150_100_16777215_00_images_nowy8.jpgW ostatnich latach nastąpił wzrost popytu na usługi hotelarskie, turystyczne, organizację czasu wolnego, podróży, pośrednictwo między kulturą, turystyką i biznesem, a także wzrost zainteresowań społecznych agroturystyką w Polsce i innych państwach UE.

 

 

Opis kierunku 

Hotelarstwo jest znaczącą dziedziną światowej gospodarki, w ślad za czym rośnie zapotrzebowanie na profesjonalną i wykwalifikowaną kadrę.

Odpowiedni poziom wiedzy ogólnej powiązanej z wiedzą zawodową przyczyni się do podniesienia poziomu umiejętności zawodowych absolwentów naszej szkoły, a tym samym zapewni im możliwość sprostania wyzwaniom zmieniającego się rynku pracy.

Absolwent naszej szkoły przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oferowania, promowania oraz sprzedawania usług hotelarskich;
  • rezerwowania usług hotelarskich;
  • wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
  • przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości, utrzymanie czystości i porządku w obiektach hotelarskich;
  • przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
  • przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe;
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarskich.

 b_150_100_16777215_00_images_nowy9.jpgb_150_100_16777215_00_images_nowy10.jpg

 

 

 

 

Uczeń ma możliwość poszerzać zdobytą wiedzę na wycieczkach przedmiotowych w zakładach sieci gastronomiczno-hotelarskiej.

Uczeń po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu z przygotowania zawodowego otrzymuje tytuł technik hotelarstwa wraz z dokumentem honorowanym w Unii Europejskiej.

Abiturienci mają możliwość zdawania egzaminu maturalnego.

 

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:

HGT.03 Planowanie i realizacja usług w recepcji - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się po pierwszym półroczu klasy trzeciej

HGT.06. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy czwartej.

 

Praktyki zawodowe 

Uczniowie mają możliwość zdobycia umiejętności biegłego posługiwania się dwoma językami obcymi w zakresie słownictwa zawodowego i branżowego, co ułatwia mu kontakt z zagranicznymi turystami lub kontrahentami. 

 

W trakcie kształcenia młodzież odbywa praktykę w hotelach 3, 4 i 5 gwiazdkowych na terenie Powiatu Dębickiego, Rzeszowa. Uczniowie naszej szkoły mają również możliwość wyjazdu na praktykę zawodową nie tylko do Zakopanego, ale również do Hiszpanii. 

W trakcie zajęć, jak również podczas praktyk zawodowych będziesz mógł korzystać z doświadczenia przedsiębiorców z branży hotelarskiej oraz kadry zarządzającej.

 

Celem praktyk zawodowych jest pogłębienie wiadomości nabytych w szkole oraz doskonalenie umiejętności zawodowych na różnych stanowiskach pracy, przy wykonywaniu różnych czynności.

Posiadamy pracownię przedmiotową do kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa.

 b_150_100_16777215_00_images_nowy1.jpgb_150_100_16777215_00_images_nowy7.jpgb_150_100_16777215_00_images_nowy4.jpg

 

 

 

 

 

A co dalej? 

Po ukończeniu technikum hotelarstwa absolwenta ma możliwość podjęcia studiów wyższych w ramach dalszej specjalizacji w tej dziedzinie (hotelarstwo i turystyka) lub w dziedzinie ekonomicznej.

 

Zdaniem ekspertów możesz zostać:

  • Menadżerem hotelowym
  • Pracownikiem w hotelach różnych kategorii, pensjonatach, motelach, domach wczasowych, sanatoriach, firmach cateringowych, na statkach i promach
  • Specjalistą do spraw organizacji usług hotelarskich, gastronomicznych i turystycznych
  • Animatorem organizowania i prowadzenia różnorodnych form zorganizowanego wypoczynku.
  • Absolwent dzięki zdobytym umiejętnością praktycznym i wiedzy może również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych.

 b_150_100_16777215_00_images_nowy2.jpgb_150_100_16777215_00_images_nowy3.jpgb_150_100_16777215_00_images_nowy5.jpg