TECHNIK HOTELARSTWA
Jeżeli marzysz o karierze w branży hotelarskiej - zrealizuj swój cel! My Ci to umożliwimy poprzez zdobywanie doświadczenia i umiejętności potrzebnych do pracy w branży hotelarsko - turystycznej. Nauczymy Cię jak planować, organizować, koordynować i wykonywać usługi hotelarskie w obiekcie hotelarskim oraz jak w ich trakcie spełniać oczekiwania klienta. Dowiesz się jak przyjąć gości w obiekcie, kompleksowo ich obsłużyć w trakcie pobytu, wykwaterować z obiektu oraz rozliczyć koszty pobytu gości i przyjąć należność. Przygotujemy Cię do obsługi gości o specjalnym znaczeniu – typu VIP, CIP czy gości niepełnosprawnych. Po ukończeniu naszej szkoły będziesz wiedział jak fachowo organizować usługi dodatkowe: konferencyjne, turystyczne, rekreacyjno - sportowe, typu Wellness i SPA oraz okolicznościowe na specjalne zamówienie oraz prowadzić korespondencję z odbiorcami usług hotelarskich i obsługiwać sprzęt biurowy, korzystać z komputerowych programów użytkowych i hotelowych. Poradzisz sobie w najtrudniejszych sytuacjach i żaden hotelowy i turystyczny problem nie będzie dla Ciebie trudnym do rozwiązania.
Absolwent naszej szkoły przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:
-
promocji oraz sprzedaży usług hotelarskich
-
obsługi gości w recepcji hotelu
-
rezerwacji usług hotelarskich
-
udzielania informacji turystycznej
-
rozliczania kosztów pobytu w hotelu
-
przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych
-
przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
-
stosowania technik nakrywania stołu
-
przygotowania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości
-
przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe
-
współpracy w zespole
-
komunikacji interpersonalnej
-
biegłego posługiwania się językiem obcym branżowym
-
obsługi specjalistycznych programów komputerowych
-
prowadzenia własnej działalności gospodarczej
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:
HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się po pierwszym półroczu klasy trzeciej
HGT.06. Realizacja usług w recepcji - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy czwartej
Uczeń po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu z przygotowania zawodowego otrzymuje tytuł technik hotelarstwa wraz z dokumentem Europass honorowanym w Unii Europejskiej. Jest to dokument, który opisuje umiejętności i uprawnienia oraz określa zakres kompetencji osoby posiadającej dyplom zawodowy.
Abiturienci mogą również przystąpić do egzaminu maturalnego.
Praktyki zawodowe:
Uczeń odbywa 8 tygodniowe praktyki zawodowe w renomowanych hotelach 3*, 4*, 5* . W ramach podpisanej umowy z Kompleksem Wypoczynkowo – Szkoleniowym REWITA Kościelisko w Zakopanem uczniowie mają możliwość odbycia praktyk zawodowych w miejscu uznawanym za „zimową stolicę Polski”. Podczas obsługi gości na recepcji, pokojach i restauracji młodzież doskonali swoje umiejętności zawodowe. W ramach programu Erazmus uczniowie wyjeżdżają także na 3 tygodniowe praktyki zawodowe do hoteli zlokalizowanych w mieście Ubeda w Hiszpanii. Uczniowie odbywają staże zawodowe nie tylko w obiektach noclegowych, ale również na promach Republiki Cypryjskiej Unity Line, które pływają ze Świnoujścia do Szwecji.
Stanowiska, na których może być zatrudniony absolwent technikum hotelarskiego:
-
manager hotelu
-
recepcjonista
-
kelner, barman
-
pracownik służby pięter
-
pracownik służby parterowej
-
organizator usług cateringowych i event-owych
-
animator różnorodnych form zorganizowanego wypoczynku
-
pracownik ruchomej bazy hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej
-
pracownik stowarzyszeń i organizacji hotelarskich i turystycznych
Szkoła realizuje:
-
wycieczki przedmiotowe:
-
do hoteli, pensjonatów, restauracji itp., biur podróży, ośrodków SPA, na lotnisko w Jasionce, międzynarodowe targi hotelarsko-gastronomiczne
-
-
wykłady i warsztaty z lotnictwa prowadzone przez kadrę naukową z Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania z Rzeszowa
-
spotkania z zawodowcami tj. stewardesą, pilotami, obsługą lotniska, podróżnikami, właścicielami i managerami hoteli z kraju i zagranicy,
-
lekcje z profesjonalnego wizerunku z doradcą ds. pielęgnacji i wizażu
-
zajęcia z carvingu tj. sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach
-
zajęcia baristyczne tj. sztuka parzenia, podawania i dekoracji kawy
-
zajęcia barmańskie tj. sporządzanie i dekorowanie drinków i napoi
-
ciekawe zajęcia prowadzone w nowocześnie wyposażonych pracowniach tj. hotelarskiej gastronomicznej, informatycznej
-
kształcenie praktyczne w renomowanych hotelach i zakładach gastronomicznych
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:
geografia oraz jeden do wyboru: język niemiecki, język hiszpański
Kontynuowanie nauki po ukończeniu szkoły:
Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: turystyka i rekreacja, hotelarstwo np. Turystyka i rekreacja – Uniwersytet Rzeszowski, Turystyka i rekreacja, Zarządzanie w lotnictwie – Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania Rzeszów, Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu – Turystyka, Organizacja i Zarządzanie w Politechnice Rzeszowskiej, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Wyższa Szkoła Organizacji Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie.
Absolwent może również studiować także inne kierunki oraz podnosić swoje kwalifikacje na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.
W technikum hotelarskim realizujemy także innowację pedagogiczną steward/stewardesa
Cele szczegółowe innowacji:
-
poszerzenie wiedzy uczniów w zakresie obsługi ruchu lotniczego i morskiego
-
poznanie specyfiki pracy na lotnisku, pokładzie statku, obsługa terminali
-
opanowanie wiedzy i umiejętności z udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej
-
zwiększenie zakresu branżowych umiejętności językowych
Kształcenie będzie się odbywało w cyklu pięcioletnim, jednak autorskie treści z zakresu funkcjonowania personelu pokładowego realizowane będą podczas pierwszych dwóch lat nauki.
Program klasy patronackiej obejmuje prowadzenie wykładów i warsztatów zarówno w pracowniach ZSZ oraz WSIiZ w Rzeszowie i Kielnarowej.