SK POG

TORTY W STYLU ANGIELSKIM - warsztaty cukiernicze

W dniu 13.04.2016 roku w ZSZ w Pustkowie Osiedlu odbyły się profesjonalne warsztaty cukiernicze, w których wzięli udział członkowie SK POG.

Zajęcia odbyły się pod czujnym okiem pani Urszuli Drygaś, pasjonatki dekoracji z masy cukrowej o wieloletnim doświadczeniu. W ramach zajęć uczniowie wykonali różnokolorowe masy cukrowe, z których następnie bardzo kreatywnie ozdabiali przygotowane torty i inne ciasta. Bardzo przyjemnym etapem jest końcowa dekoracja tortu z wykorzystaniem artystycznych dekoracji wykonanych ręcznie z masy cukrowej. 

Okazało się, że wśród uczestników warsztatów nie brakuje miłośników artystycznej sztuki cukierniczej. Wszyscy uczestnicy mogli praktycznie poszerzyć swoje wiadomości w zakresie wiedzy cukierniczej.

b_150_100_16777215_00_images__mini-DSCF6584.JPG   b_150_100_16777215_00_images__mini-DSCF6604.JPG  

 

 

 

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z warsztatów: Album ze zdjęciami z warsztatów 

Duże zaangażowanie uczniów i artystyczne efekty pracy warsztatowej w postaci okazałych tortów zostały uwiecznione na zdjęciach.

Przepis na masę cukrową do obłożenia jednego średniego tortu:

  • 450g cukru pudru
  • 50g glukozy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki Planty
  • 35ml wody
  • szczypta  cmc

 b_150_100_16777215_00_images_tort1.jpg b_150_100_16777215_00_images_tort2.jpg