SK POG

Program Szkolnego Koła Profesjonalnej Obsługi Gości pod honorowym patronatem Pan Mariusza Grzesika

Zajęcia w ramach Koła odbywać będą się 2 lub 3 razy w miesiącu w formie ćwiczeń poprzedzonych instrukcją merytoryczną. Atrakcją zajęć będą realizowane w miarę możliwości wycieczki dydaktyczne lub pokazy w wykonaniu profesjonalistów.

 b_150_100_16777215_00_images_poglog.jpg

Program zajęć:

1. Obsługa gościa

  • przyjmowanie zamówienia
  • technika serwowania potraw i napojów (serwisy)
  • kolejność serwowania potraw i napojów
  • kolejność obsługi gości

2. Bielizna stołowa

  • rodzaje
  • technika składania serwetek 
  • technika składania i rozkładania obrusa

3. Technika noszenia i przenoszenia zastawy stołowej

  • rodzaje tac i sposoby ich przenoszenia
  • zastawa stołowa technika noszenia talerzy
  • zastawa stołowa technika noszenia i przenoszenia szkła

4. Technika nakrywania stołów

  • nakrycie proste
  • nakrycie rozszerzone

5. Przyjęcia okolicznościowe

  • dekoracje stołów na różne formy przyjęć

6. Kawa

  • technika parzenia kawy

7. Sprzęt barmański

  • technika sporządzania napojów bezalkoholowych

8. Technika serwowania napojów bezalkoholowych

9. Konsultacje indywidualne

10. Egzamin końcowy(szczegóły do ustalenia)