Promocja technikum żywienia i usług gastronomicznych i technikum hotelarstwa wśród uczniów klas ósmych.
Kontynuując realizowane od kilkudziesięciu lat kierunki kształcenia w zorganizowaliśmy zajęcia promujące technikum żywienia i usług gastronomicznych i technikum hotelarskie dla uczniów klas ósmych ze szkół podstawowych w Żyrakowie, Przecławiu i SP nr 2 w Dębicy.
Zrealizowaliśmy program promocji, który obejmował:
- zaprezentowanie profesjonalnego wyposażeniem pracowni gastronomicznej i pracowni hotelarskiej realizowanego w ramach projektów unijnych
- przedstawienie uczniom charakterystyki obu kierunków kształcenia ze szczególnym uwzględnienie perspektyw pracy zawodowej po ukończeniu technikum i możliwości dalszego kształcenia na uczelniach wyższych
- zapoznanie uczniów z możliwościami doskonalenia wiedzy i umiejętności zawodowych poprzez udział w stażach zagranicznych w Hiszpanii , Włoszech , Szwecji , kursach barmana i baristy potwierdzonych certyfikatami
- aktywizujące zajęcia z uczniami obejmujące między innymi wykonanie i obserwacja preparatów mikroskopowych drożdży piekarskich Saccharomyces cerevisiae i bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus lactis , rozpoznawanie sprzętu stanowiącego wyposażenie pracowni, wykonanie dekoracji stanowiących elementy wystroju pokoju hotelowego itp.
Jesteśmy przekonani że udało nam się zainteresować uczniów proponowanymi kierunkami kształcenia w technikach naszej szkoły.
Zapraszamy!!!
J.Łukaszewska